Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yarışmasına katılacak eserlerde aranacak şartlar
Türkçeyi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek, gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak ve Türk dilini kurallara uygun, açık, anlaşılır olarak konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek amacıyla; Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu iş birliğinde öğretmenler ile resmi ve özel bütün ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik "Dilimiz Kimliğimizdir" konulu Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yarışması düzenleniyor.
"Dilimiz Kimliğimizdir" temasıyla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın himayesinde 15 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda 2017 yılı "Türk Dili Yılı" olarak ilan edilmişti. Bu kapsamda; Türkçeyi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek, gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak ve Türk dilini kurallara uygun, açık, anlaşılır olarak konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek amacıyla; Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu iş birliğinde öğretmenler ile resmi ve özel bütün ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik "Dilimiz Kimliğimizdir" konulu Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yarışması düzenleniyor.
"Dilimiz Kimliğimizdir" temalı yarışmanın konu başlıkları ise dil ve millî şuur ilişkisi, Türkçe sevgisi, Türkçenin doğru, güzel ve kurallara uygun kullanılması, dil ve kültür ilişkisi, dilde yaşanan yozlaşma karşısında Türkçe bilincinin oluşturulması, Türkçeye sahip çıkma yönünde millî şuur oluşturulması, dil seferberliği, dil ve kişilik gelişimi, dil ve edebiyat olarak belirlendi.
Yarışmaya resmî ve özel okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenler ile resmî ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler katılabilecek. Öğretmen ve öğrenciler yarışmaya tek bir eserle katılabilecek. Yarışmaya katılmak isteyen öğretmenler eserlerini makale türünde, öğrenciler ise deneme türünde yazacak.
Yarışmaya katılacak eserlerde aranacak şartlar
Eserler; Times News Roman yazı karakteriyle 12 punto ve 1,5 satır aralığında yazılacak.
Deneme ve makale türünde yazılacak eserler 2000 kelime ile sınırlı olacak. Eserlerin yazımında Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu esas alınacak. Eserler özgün nitelikte olacak. Yayımlanmış, herhangi bir yarışmaya katılmış ve ödül kazanmış/kazanamamış, dereceye girmiş/girmemiş eserler bu yarışmaya katılamayacak.
Yarışmada 81 il ve Türkiye düzeyinde olmak üzere iki ödüllendirme yapılacak. Öğrenci kategorisinde il düzeyinde yapılan değerlendirme sonucunda yarışmanın birincisine 2 bin, ikincisine bin 500, üçüncüsüne ise bin lira ile birlikte Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu, Türkçe Sözlük, Güzel Yazılar serisi, 2017 Türk Dili Yılı armağan çantası verilecek.
Türkiye genelinde de, birinci olan öğrenciye 10 bin, ikinciye 7 bin 500, üçüncüye de 5 bin lira ile birlikte Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu, Türkçe Sözlük, Güzel Yazılar serisi, 2017 Türk Dili Yılı armağan çantası verilecek.
Öğretmenler kategorisinde ise, il düzeyinde birinci olan yarışmacıya 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin 500 lira ile birlikte Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu, Türkçe Sözlük, Güzel Yazılar serisi, 2017 Türk Dili Yılı armağan çantası verilecek.
Ülke genelinde yapılan değerlendirme sonucunda ise birinci olan öğretmene 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye ise 7 bin 500 lira ile birlikte Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu, Türkçe Sözlük, Güzel Yazılar serisi verilecek.
Son tarih 16 Ekim
Yarışmaya katılmak isteyen öğretmen ve öğrencilerin, eserlerini 16 Ekim tarihine kadar okul müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Seçici kurul tarafından değerlendirilen ve ilk üç dereceye giren öğretmen ve öğrencilere ait eserler, 7 Kasım tarihinde ilan edilecek.
Konular
- Yerel yerleştirme işlemleri ortaöğretim kayıt alanına neye göre yapılacak?
- Hangi okullar mahallinden yerleştirmeye esas olacak?
- MEB Sınav Görevlendirmelerinde Yeni Uygulama Başladı
- MEB'den 'eksik kodlama alanı' açıklaması
- MEB Merkezi Sistem Sınavları genel bilgiler ve yeni puan sistemi yenilikler
- MEB tarafından Şehit-Gazi Yakınları ve Gaziler İçin İdari İzin açıklaması
- MEB fotografik karekod zorunluluğu getirdi
- Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Temsil Yeteneği Mülakat Programı
- İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi Öğrenci ve Veli Girişleri
- MEB ve Türk Telekom yeni iş birliği protokolü imzaladı
- LGS başvuruları ne zaman kadar devam edecek?
- Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği
- LGS'de üç yanlış bir doğruyu götürecek mi?
- Çocuklarda siber zorbalığa karşı eğitim ne zaman başlamalı?
- MEB'de nitelikli okul alarmı
- MEB'den dershane yerine kurs modeli
- Öğrencilerin internet kullanımı ile okul başarısı arasında nasıl bir ilişki var?
- Özel öğretim kurslarının sayıları arttı
- Anadolu teknik liselerinde hangi dersler ağırlıklı işleniyor?
- Liseye geçiş sınavı başvuru süresi uzatıldı
- LGS başvuru rehberi için tıkla
- Öğretmen performans değerlendirme ne zaman uygulanacak?
- AÖİHL e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfının yurt dışındaki okul sayısı ne kadar?
- 81 özel lise MEB sınavı ile öğrenci alacak
- MEB'den okullarda güvenlik önlemlerinin alınmasına dair genelge
- MEB şube müdürlüğü GY sonuçları açıklandı
- Engellilerin yeterlilikleri belgelendirilecek
- MEB’e ücretli öğretmen başvurusunu kimler yapabilir?
- Kreş desteği arttı