MEB'den faturalı kayıt dönemi
1'inci sınıfa başlayacak çocuklarını iyi bir devlet okulunda okutmak isteyen velilerden tecrübeli öğretmen için bağış adı altında ücret alındığı iddia edildi.
Her yıl olduğu gibi bu yılda çocuklarını "daha iyi" okulda okutmak isteyen anne-babalardan, kayıtlarda bağış adı altında yasak olmasına rağmen kayıt parası alınıyor. "Veliler hiçbir şekilde bağış yapmaya zorlanamaz" açıklaması yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Buradan bütün yöneticilere, bütün okul müdürlerine, personelime ve velilere talimatımdır. Böyle bir uygulama olduğu söyleniyor. Doğru olmadığını söyleyeyim" uyarısına rağmen, uygulamada bu ücret alınıyor.
Bu ücreti özellikle ilkokul 1'inci sınıfa başlayacak çocukları bulunan veliler ödüyor. Bir süre önce başlayan 1. sınıf kayıtlarında veliler ile okul yöneticileri arasında ilginç pazarlıklar dönüyor. İddiaya göre İstanbul'da sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayısının yüksek olduğu ilçelerde bazı okullar, çocuklarını yeni atanmamış, kadrolu ve tecrübeli öğretmenin sınıfına kaydettirmek için para istiyor. Başka bir iddiaya göre de okul ücret talep etmese de bile veliler, çocuğunu iyi bir öğretmenin sınıfına yazdırmak için okul yönetimine para teklif ediyor.
ÖĞRETMEN İÇİN AYRI TARİFE
500 bin nüfuslu, 50'den fazla devlet okulunun bulunduğu Sultangazi'de eğitimle ilgili yaşanan sıkıntının nedeni olarak öğretmen değişimlerinin çok sık olması gösteriliyor. Bu ilçede ilkokul 1'e başlayacak çocukları olan veliler, eski kadrolu ve tecrübeli öğretmenlerin arayışına girdi. Bu özelliği taşıyan öğretmenleri bulan veliler, çocuklarını o sınıfa kaydettirmek için "büyük çaba" gösteriyor. Bazı okulların bu taleple gelen veliler için "zorunlu bağış" dışında öğretmen tarifesini devreye soktuğu iddia ediliyor. Hatta Sultangazi'de tecrübeli öğretmen için ödenecek ücretin tarifesinin 500 TL'den başladığı öne sürülüyor
5 BİN LİRA VERENLER VAR
Sultangazi'de 500 TL'den başlayan öğretmen tarifesi İstanbul'un farklı ilçelerinde de değişiklik gösteriyor. Adını açıklamak istemeyen veliler ile eğitimcilerin iddiasına göre, benzer durum İstanbul'da Erenköy'de ve Kağıthane'deki 2 ilkokulda da yaşandı. İddiaya göre Erenköy'deki bir devlet okulunun yöneticileri, B.Y. adlı öğretmenin okutacağı sınıfa çocuğunu kayıt yaptırmak isteyen veliden 5 bin lira istedi. Kağıthane'de ise bir velinin, ilkokul 1'e gidecek olan çocuğunu kadrolu öğretmenin sınıfına kaydettirmek için okul yönetimine 5 bin lira ödediği öne sürüldü. Okulun bulunduğu semte ve öğrenci yoğunluğuna göre değiştiği iddia edilen öğretmen tarifeleri, sendikalanın paylaştığı bilgilere göre İstanbul'da en çok Esenyurt, Sultangazi ve Üsküdar gibi ilçelerde işliyor. Sendikaya gelen bir şikayete göre, Üsküdar'da yaşayan bir veli ilkokul kaydı için 1700 lira istendiğini söylüyor. Zorunlu bağış ve öğretmen tarifeleri kadar semt dışındaki okullara da kayıt yaptırmak isteyen veliler yine kesenin ağzını açmak zorunda.
Kendi mahallesindeki okulun kalabalıklığından şikayet eden veliler çoğu zaman farklı semtlerdeki okullara ikametgah adresini değiştirerek kayıt yaptırmak istiyor. Bu talep de makbuz karşılığı zorunlu bağışlarla çözülüyor. Öğrenci Veli Derneği Başkanı İlknur Kaya, öğretmen seçiminin özellikle ilkokul kayıtlarında ortaya çıktığını belirterek, "İstedikleri öğretmenlere çocuklarını vermek isteyen aileler, bu adres değişikliklerini ağırlıklı olarak yapıyor. İdareciler bağış isteyebiliyor. Ücretler semte göre değişiyor" dedi.
CEZASI 1038 TL
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 68'inci maddesi gereği, 2017 yılı için süresi içinde adres bildiriminde bulunmayanlara 51 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara ise 1038 TL idari para cezası uygulanması öngörülüyor.
FATURALI KAYIT DÖNEMİ
Kayıt döneminde en fazla yaşanan sorunlardan biri de bazı velilerin çocuklarını istedikleri okullara yazdırmak için "çakma adres" göstermeleri. Bu nedenle bazı okullarda kontenjanlar doldu. Çocuklarını da istedikleri okula yazdırmaya çalışıp farklı adresler gösteren velilere karşı, okul müdürleri de önlemler aldı. Birçok okul müdürü, kayıt için müracaat eden velilerden doğalgaz, su ya da elektrik faturası istemeye başladı. Bu formül sayesinde, o adreste oturduğunu kanıtlayamayan velilerin çocuklarının kaydı yapılmıyor. Müdürlerin polise bildirdiği bazı velilere para cezası uygulandığı öğrenildi.
Konular
- Yerel yerleştirme işlemleri ortaöğretim kayıt alanına neye göre yapılacak?
- Hangi okullar mahallinden yerleştirmeye esas olacak?
- MEB Sınav Görevlendirmelerinde Yeni Uygulama Başladı
- MEB'den 'eksik kodlama alanı' açıklaması
- MEB Merkezi Sistem Sınavları genel bilgiler ve yeni puan sistemi yenilikler
- MEB tarafından Şehit-Gazi Yakınları ve Gaziler İçin İdari İzin açıklaması
- MEB fotografik karekod zorunluluğu getirdi
- Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Temsil Yeteneği Mülakat Programı
- İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi Öğrenci ve Veli Girişleri
- MEB ve Türk Telekom yeni iş birliği protokolü imzaladı
- LGS başvuruları ne zaman kadar devam edecek?
- Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği
- LGS'de üç yanlış bir doğruyu götürecek mi?
- Çocuklarda siber zorbalığa karşı eğitim ne zaman başlamalı?
- MEB'de nitelikli okul alarmı
- MEB'den dershane yerine kurs modeli
- Öğrencilerin internet kullanımı ile okul başarısı arasında nasıl bir ilişki var?
- Özel öğretim kurslarının sayıları arttı
- Anadolu teknik liselerinde hangi dersler ağırlıklı işleniyor?
- Liseye geçiş sınavı başvuru süresi uzatıldı
- LGS başvuru rehberi için tıkla
- Öğretmen performans değerlendirme ne zaman uygulanacak?
- AÖİHL e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfının yurt dışındaki okul sayısı ne kadar?
- 81 özel lise MEB sınavı ile öğrenci alacak
- MEB'den okullarda güvenlik önlemlerinin alınmasına dair genelge
- MEB şube müdürlüğü GY sonuçları açıklandı
- Engellilerin yeterlilikleri belgelendirilecek
- MEB’e ücretli öğretmen başvurusunu kimler yapabilir?
- Kreş desteği arttı