Hazırlık ve 9. sınıflar yeni haftalık ders saatleri çizelgesi
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, liselerde, haftalık ders saatlerini düzenleyen kararını yürürlüğe koydu. Ders saatleri çizelgesi hazırlık ve 9. sınıflardan başlamak üzere yürürlüğe konuldu.
Liselerde haftalık ders saatlerini düzenleyen karar yürürlüğe konuldu. Yeni ders saatleri çizelgesi, hazırlık ve 9. sınıflardan başlamak üzere yürürlüğe konuldu.
Haziran ayı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Talim ve Terbiye Kurulu kararına aşağıda yer verilmiştir.
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
Karar Sayısı : 53 Karar Tarihi : 30/05/2017
Konu : Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim
Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi
Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 30/03/2017 tarihli ve 4283879 sayılı; Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün 21/04/2017-5596336 ve 10/04/2017-4894985 tarihli ve sayılı; Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 17/04/2017-5232949 ve 06/04/2017-4732114 tarihli ve sayılı yazıları üzerine Kurulumuzda görüşülen Anadolu Lisesi, Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Haftalık Ders Çizelgesinin, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren hazırlık ve 9. sınıflardan başlamak ve kademeli olarak uygulanmak üzere ekli örneklerine göre kabulü,Kurulumuzun 27/01/2014 tarihli ve 6 sayılı kararıyla kabul edilen Genel Lise, Anadolu Lisesi, Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgelerinin, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren hazırlık ve 9. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulamadan kaldırılması hususunu uygun görüşle arz ederiz.
LİSELERİN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLA
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Haftalık ders çizelgeleri, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaöğretim ku-rumlarının hazırlık ve 9. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır.
Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler ve seçmeli dersler bölümleri yer almaktadır. Ortak dersler ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
Seçmeli derslerin kaç kez alınabileceği, dersin adının yanındaki parantez içinde belirtilmiştir.
Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin seçmeli dersler bölümünde Sosyal Etkinlik dersi (1) (2) şeklinde yer almaktadır. Öğrenciler, bu dersi ya "1" ya da "2" ders saati olarak seçeceklerdir.
Türk dili ve edebiyatı, seçmeli Türk dili ve edebiyatı; tarih ve seçmeli tarih gibi derslerin değerlendirmeleri ayrı ayrı yapılır. Bu dersler, farklı öğretmenler tarafından okutulabile-ceği gibi aynı öğretmen tarafından da okutulabilir.
Bilgi kuramı ve sosyal etkinlik dersleri notla değerlendirilmez.
Seçmeli dersler öğrencinin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir.
Birinci ve ikinci yabancı dil derslerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile öğretiminin yapılması kabul edilen yabancı diller okutulacaktır. Ortak ve seçmeli dersler grubunda yer alan birinci ve ikinci yabancı dil dersleri birbirinden farklı olmak zorundadır.
Seçmeli derslerde gruplar oluşturulurken Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddesine göre işlem yapılır.
Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının bir üstü olan programın uygulanması esastır.
Farklı sınıf seviyelerinde seçilen aynı derslerde öğrencilerin birlikte eğitim almaları sağlanabilir.
Sosyal bilimler liselerinde öğrenciler, ilgi ve istekleri ile okulun imkanları doğrultusunda "beden eğitimi, görsel sanatlar ve müzik" derslerinden sadece biri hazırlık sınıfında ise farklı iki ders seçilir. Diğer ortaöğretim kurumlarında ise okul türüne göre görsel sa-natlar/müzik, beden eğitimi ve spor/görsel sanatlar ya da beden eğitimi ve spor/müzik derslerinden birini seçerler. Öğrenciler bu derslerden alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilirler.
Ders saatlerinin mevcut öğretim programlarında belirtilen ders saatinden az veya fazla olması halinde derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlar doğrultusunda zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır.
1559
Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi
Haziran 2017 - 2717
Öğretim programı olmayan seçmeli derslerde -varsa- ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları da dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır.
Ortaöğretim kurumlarının tamamında yıl sonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak ders "Türk dili ve edebiyatı" dersidir. Bu dersin yanında;
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümünde:
- "Batı müziği teori ve uygulaması (Müzik)", "Türk halk müziği teori ve uygulaması (Türk halk müziği)", " Türk sanat müziği teori ve uygulaması (Türk sanat müziği)"
- Güzel sanatlar lisesi görsel sanatlar bölümünde "desen",
- Spor lisesinde 9. sınıflarda "temel spor eğitimi", 10, 11 ve 12. sınıflarda "bireysel sporlar",yıl sonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak derslerdir.
Sosyal bilimler liselerinde Uluslararası Bakalorya Programı'na tabi olanlar "Uluslararası Bakalorya Programı I-II Haftalık Ders Çizelgelerini uygular.
Güzel sanatlar liseleri ile spor liselerinde haftalık ders çizelgesine ağırlık verilmek kay-dıyla bireysel ve grup derslerinde Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik'in ilgili hükümleri doğrultusunda yapılacak derslerin süresi, öğrenci ihtiyaçlarına göre belirlenir ve okulda yapılan çeşitli aktiviteleri içermez.
Müzik alanında; "piyano", "bağlama", "çalgı" ve "bireysel ses eğitimi" dersleri öğrencinin öğretmen ile bire bir (en az 2 veya 3 öğrenci) yaptığı derslerdir. Ancak ilgili dersler yeterli öğretmen olmaması durumunda, grup olarak da yapılabilir. Çalgı Eğitimi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilen çalgıların [bağlama, kaval, tar, kemane, yaylı sazları (kemança, Karadeniz kemençesi, kemane) (THM), tambur, ney, klasik kemençe, ut, kanun, keman, klarnet (TSM), gitar, flüt, bağlama, tambur, keman, viyola, çello, kontrbas, ney, ut, klasik kemençe, kanun, klarnet, kaval, vurmalı çalgılar, tar, kemane, yaylı sazlar (kemança, Karadeniz kemençesi, kemane)(müzik) eğitimi yapılacaktır.
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında 10, 11 ve 12. sınıfta/sınıflarda okumakta olan öğrencilere 27.01.2014 tarihli ve 6 sayılı Kurul kararı ile kabul edilen haftalık ders çizelgeleri uygulanacaktır. Ancak bu öğrencilerden sınıf tekrarına kalanlar, tekrar ettikleri sınıflarda uygulanan haftalık ders çizelgelerine tabi olacaktır.
Haftalık ders çizelgesinde yer alan ortak ve seçmeli derslerde okutulacak öğretim programlarında değişiklik yapılması, kademeli olarak uygulamaya konulması ve uygulamadan kaldırılmasına ait Kurul kararları dikkate alınarak Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının web sayfasında yayımlanacaktır.
ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Yıl sonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak dersler; 2017-2018 öğretim yılında 9 ve 10. Sınıflarda "Kur'an-ı Kerim" ve "Türk dili ve edebiyatı", 11 ve 12. sınıflarda "Kur'an-ı Kerim" ve "dil ve anlatım"; 2018-2019 öğretim yılında 9, 10 ve 11. Sınıflarda "Kur'an-ı Kerim" ve "Türk dili ve edebiyatı", 12. Sınıflarda ise "Kur'an-ı Kerim" ve "dil ve anlatım" dersleridir. 2019-2020 öğretim yılından itibaren ise "Kur'an-ı Kerim" ve "Türk dili ve edebiyatı" dersleridir.
Haftalık ders çizelgelerinde "Ortak Dersler", "Meslek Dersleri" ve "Seçmeli Dersler" bölümleri yer almaktadır. Ortak Dersler, tüm ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
(*) Fen ve sosyal bilimler programı/projesi ya da sanat veya spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde Kur'an-ı Kerim dersi 11. sınıflarda 3 ders saati; Arapça dersi 10. sınıflarda 2 ders saati, mesleki arapça 11 ve 12. sınıflarda 2 ders saati, dinler tarihi 12. sınıflarda 1 ders saati okutulacak, zorunlu Osmanlı Türkçesi dersi okutulmayacaktır.
Fen ve sosyal bilimler programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 9. sınıflardan itibaren matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde fen liseleri için hazırlanan öğretim programları ve ders kitapları okutulabilir.
Hazırlık sınıfı olan Anadolu imam hatip liselerinin hazırlık sınıfında, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.07.2013 tarihli ve 112 sayılı kararı ile kabul edilen çizelge uygulanmaya devam edilecektir.
Hazırlık sınıfı olan okullarda, hazırlık sınıfında okutulan yabancı dil; 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda da birinci yabancı dil olarak okutulacaktır.
(**) Arapça ve İngilizce dışında hazırlık sınıfı olan okullarda 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "Zorunlu Seçmeli İkinci Yabancı Dil" olarak haftada 2 ders saati İngilizce dersi okutulacaktır. Yine bu okullarda Kur'an-ı Kerim dersi 9. sınıflarda 4 ders saati, 10 ve 11. sınıflarda 3 ders saati, Arapça dersi 9. sınıflarda 3 ders saati, 10. sınıflarda 2 ders saati, mesleki Arapça dersi 11 ve 12. sınıflarda 2 ders saati, dinler tarihi ise 12. sınıflarda 1 ders saati okutulacaktır.
Anadolu imam hatip liseleri ile fen ve sosyal bilimler ve yabancı dil programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri sadece (A) grubundaki seçmeli derslerden ders seçebilecektir. Sanat ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri ise (A) ve (B) grubundaki seçmeli derslerden ders seçebilecektir.
Sanat programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde "Çalgı Eğitimi" dersinde bağlama, kaval, tar, kemane, ud ve kanun çalgılarından birisi seçilir.
Spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 10. sınıftan itibaren her sınıf düzeyinde iki branş seçilir. Spor uygulamaları dersinde sınıf birleştirmesi yapılamaz. Bu derste okul ve çevre imkanlarına bağlı olarak belirlenen branşlardan (bireysel ya da takım sporları) en az bir okul takımı oluşturulur. Tüm öğrencilerin takım çalışmalarına katılımı sağlanır. Takım çalışmalarının planlaması okul zümre öğretmenler kurulunca yapılır. Takım sporları; basketbol, voleybol, futbol ve hentbol olarak belirlenir.
Bireysel sporlar ise halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryan-tiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvando'dur.
Anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler; beden eğitimi, görsel sanatlar ve "müzik" derslerinden sadece birini seçerler. Görsel sanatlar dersinde hüsnühat, ebru, tezhib, müzik dersinde dini musiki programları uygulanabilir. Öğrenciler bu derslerden, alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilirler.
Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin 11. sınıf seçmeli dersler bölümünde hadis metinleri dersi (1) (2) şeklinde yer almaktadır. Öğrenciler bu dersi ya "1" ya da "2" ders saati olarak seçebileceklerdir.
Kur'an-ı Kerim dersinin hedeflenen amaçlara ulaşması için mevcudu 25'i geçen sınıflar iki gruba ayrılabilir ve gruplardaki öğrenci sayısının eşit olmasına dikkat edilir. Her gruptan bir öğretmen sorumlu olur ve yıl sonuna kadar aynı grupla programı yürüterek öğretimi gerçekleştirir.
Seçmeli İslam bilim tarihi dersinde öğretim programı hazırlanıncaya kadar Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 07.05.2014 tarihli ve 38 sayılı kararı uyarınca kabul edilen İslam bilim ve düşünce tarihi dersi öğretim programı okutulacaktır.
Seçmeli dersler, öğrencinin ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumları ve hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir.
Ders saatlerinin ilgili derslere ait öğretim programlarında öngörülen ders saatlerinden az veya fazla olması halinde bu derslerin mevcut öğretim programlarının amaç, kazanım ve açıklamaları dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca planlama yapılarak mevcut öğretim programları uygulanır.
2017-2018 öğretim yılında 12. sınıflarda akaid ve kelam dersinde kelam öğretim programı uygulanacak ve bu programa uygun olarak hazırlanan kelam öğretim materyali okutulacaktır.
Haftalık ders çizelgesinde yer alan ancak öğretim programı geliştirilmeyen seçmeli derslerin programı Kurul kararına bağlandıktan sonra uygulanır.
Konular
- Yerel yerleştirme işlemleri ortaöğretim kayıt alanına neye göre yapılacak?
- Hangi okullar mahallinden yerleştirmeye esas olacak?
- MEB Sınav Görevlendirmelerinde Yeni Uygulama Başladı
- MEB'den 'eksik kodlama alanı' açıklaması
- MEB Merkezi Sistem Sınavları genel bilgiler ve yeni puan sistemi yenilikler
- MEB tarafından Şehit-Gazi Yakınları ve Gaziler İçin İdari İzin açıklaması
- MEB fotografik karekod zorunluluğu getirdi
- Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Temsil Yeteneği Mülakat Programı
- İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi Öğrenci ve Veli Girişleri
- MEB ve Türk Telekom yeni iş birliği protokolü imzaladı
- LGS başvuruları ne zaman kadar devam edecek?
- Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği
- LGS'de üç yanlış bir doğruyu götürecek mi?
- Çocuklarda siber zorbalığa karşı eğitim ne zaman başlamalı?
- MEB'de nitelikli okul alarmı
- MEB'den dershane yerine kurs modeli
- Öğrencilerin internet kullanımı ile okul başarısı arasında nasıl bir ilişki var?
- Özel öğretim kurslarının sayıları arttı
- Anadolu teknik liselerinde hangi dersler ağırlıklı işleniyor?
- Liseye geçiş sınavı başvuru süresi uzatıldı
- LGS başvuru rehberi için tıkla
- Öğretmen performans değerlendirme ne zaman uygulanacak?
- AÖİHL e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfının yurt dışındaki okul sayısı ne kadar?
- 81 özel lise MEB sınavı ile öğrenci alacak
- MEB'den okullarda güvenlik önlemlerinin alınmasına dair genelge
- MEB şube müdürlüğü GY sonuçları açıklandı
- Engellilerin yeterlilikleri belgelendirilecek
- MEB’e ücretli öğretmen başvurusunu kimler yapabilir?
- Kreş desteği arttı