MAÖL öğrencisi Meslek Lisesi öğrencileri gibi Meslek Yüksekokulana sınavsız geçiş yapabilir mi?
Mesleki Açık Öğretim Lisesinde okuyorum. Örgün öğretim Meslek Lisesi öğrencileri gibi Meslek Yüksekokula sınavsız geçiş yapabilir miyim?
Mesleki Açık Öğretim Lisesi´nden mezun olan öğrenciler üniversite sınavlarında dengi örgün eğitim okulundan mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahiptir. ÖSYM ile görüşebilirsiniz.Ancak;
Meslek liselerinden Meslek Yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldığı resmi gazetede duyuruldu. Cevabı en çok merak edilen soru, kararın bu sene sınava girecek öğrencileri etkileyip etkilemeyeceği. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Bir karar Resmi Gazete'de yayınlandı ise o karar artık geçerlidir ve öncesi kullanılamaz. Bu soruyu sormamızın temel nedeni resmi gazetede bir tarih belirtilmemiş olmasıdır. Resmi Gazete kararını 'ÖSYM tarafından Ocak ayında açıklanacak kılavuzda net belirtilecek olan sınavsız geçişin kalktığı' şeklinde yorumlayabiliriz.
Peki geçmiş yıllarda mezun olan öğrencilerin de sınavsız geçiş hakkı kalktı mı?
Geçen yıl meslek lisesi mezunlarına yönelik yapılan lisans bölümlerinde ek puan uygulamasının kaldırılmasındaki değişiklik eski mezunları kapsamamıştı. Bu durum kılavuzda açıkça tarih belirtilerek açıklanmıştı. Bu yıl resmi gazetede yayınlanan ifadede mezuniyet yılı ayrımı yapılmadı. Eğer 2017’de yayınlanacak kılavuzda da tarih sınırı belirtilmezse bu eski mezunlar içinde sınavsız geçiş olmayacak demektir. Yani kılavuzda ek bir ifade gelmez ise eski mezunlar da YGS puanları ile ön lisans bölümlerine yerleşebilecektir.
Sınavsız geçiş kaldırıldı ancak yerine ek puan sistemi getirildi. Bu durum ne gibi sonuçlar doğurur?
Ek puan uygulamasının ayrıntıları verilmese de mezun olunan alana göre belirlenmiş bölümlerin tercihinde bir ek puan uygulaması gelecektir. Bu durumda meslek lisesi mezunları ek puan ile tüm ön lisans bölümlerini değil mezun oldukları alanın kaynak olduğu bölümleri tercih edebilecek. Diğer yandan ek puan uygulamasının temel mantığı ÖSYM’nin belirlediği baraj puanların üstünde öğrencinin puan almasıdır. Şu anda zaten 150 puan ve üstünde puan alan öğrenciler ön lisans bölümlerini YGS puanlarıyla seçebiliyorlar. Ek puan uygulamasında da ön koşul yine 150 puan ve üstü olacaktır. Bu durumda tüm meslek lisesi öğrencilerinin ön lisans bölümlerini tercih edebilmesi için YGS’ ye akademik anlamda hazırlık yapmaları gerekecektir.
Bu kararın meslek lisesi ve diğer liselerdeki öğrencileri nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz ve puanlarda bir oynama öngörüyor musunuz?
Puanlamalarda oynamadan ziyade yeni puanlar oluşacak. Şu anda sınavsız geçiş kontenjanı (SGK) ile öğrenci alan bölümlerde Orta Öğretim Başarı Puanı ve yerleştirme öncelikleri yer alıyor. Bu değişiklikle birlikte oluşan puanlarda meslek lisesi öğrencileri arasında puansal anlamda bir uçurum olmayacaktır. Bunun bir örneğini yalnızca meslek lisesi öğrencilerine ayrılan kontenjanlardan öğrenci alan MTOK bölümlerinde görmekteyiz. MTOK bölümlerinin puanları YGS ile öğrenci alan bölümlere göre daha düşük. Bunun nedeni ise Meslek Lisesi öğrencilerini akademik alt yapılarının birbirine yakın olmasıdır. Lise eğitimlerinde mesleki uygulamalardan kaynaklı akademik derslerin müfredatta dağılımı tüm öğrenciler için aynı. Okul dışında ek bir takviye alarak ÖSYS’ ye hazırlanan öğrenci sayısı şu anda puanları yükseltecek sayıda değil. Dolayısıyla YGS’ de belirlenen baraj puanın üstüne çıkmak için yapılacak olan akademik hazırlık zorlayıcı olacaktır ama puanlar korkulduğu kadar yüksek olmayacaktır meslek lisesi mezunları için. Eğer MTOK uygulaması gibi değil de her bölüme ortak kontenjandan öğrenci alınırsa tüm bölümler için geçerli olmamakla birlikte sağlık bölümleri gibi çok tercih edilen bölümlerin puanları yükselecek ve bu durum Meslek Lisesi öğrencilerini zorlayacaktır.
Konular
- Yerel yerleştirme işlemleri ortaöğretim kayıt alanına neye göre yapılacak?
- Hangi okullar mahallinden yerleştirmeye esas olacak?
- MEB Sınav Görevlendirmelerinde Yeni Uygulama Başladı
- MEB'den 'eksik kodlama alanı' açıklaması
- MEB Merkezi Sistem Sınavları genel bilgiler ve yeni puan sistemi yenilikler
- MEB tarafından Şehit-Gazi Yakınları ve Gaziler İçin İdari İzin açıklaması
- MEB fotografik karekod zorunluluğu getirdi
- Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Temsil Yeteneği Mülakat Programı
- İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi Öğrenci ve Veli Girişleri
- MEB ve Türk Telekom yeni iş birliği protokolü imzaladı
- LGS başvuruları ne zaman kadar devam edecek?
- Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği
- LGS'de üç yanlış bir doğruyu götürecek mi?
- Çocuklarda siber zorbalığa karşı eğitim ne zaman başlamalı?
- MEB'de nitelikli okul alarmı
- MEB'den dershane yerine kurs modeli
- Öğrencilerin internet kullanımı ile okul başarısı arasında nasıl bir ilişki var?
- Özel öğretim kurslarının sayıları arttı
- Anadolu teknik liselerinde hangi dersler ağırlıklı işleniyor?
- Liseye geçiş sınavı başvuru süresi uzatıldı
- LGS başvuru rehberi için tıkla
- Öğretmen performans değerlendirme ne zaman uygulanacak?
- AÖİHL e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfının yurt dışındaki okul sayısı ne kadar?
- 81 özel lise MEB sınavı ile öğrenci alacak
- MEB'den okullarda güvenlik önlemlerinin alınmasına dair genelge
- MEB şube müdürlüğü GY sonuçları açıklandı
- Engellilerin yeterlilikleri belgelendirilecek
- MEB’e ücretli öğretmen başvurusunu kimler yapabilir?
- Kreş desteği arttı